dimecres, 24 de novembre del 2010

"Ciutats i Pobles per a tothom"

Àvila, Barcelona, Colònia (Alemanya) i Turku (Finlàndia) són les quatre finalistes del Premi Ciutat Accessible (Access City Award), convocat per la Comissió Europea, enguany per primera vegada, amb l'objectiu de promocionar iniciatives per a la millora de l'accessibilitat a l'entorn urbà.

El lliurament del premi es farà el proper 2 de desembre, a Brussel·les, la vigília del Dia Internacional de la Discapacitat, el 3 de desembre.

Quina Comissió Europea és qui atorga el premi?
Si entrem a la web oficial de l' Acces City Award, trobarem que és la "Comisión de Empleo, Asuntos Sociales e Igualdad de Oportunidades", segons sembla. Estaria bé poder trobar a la mateixa web alguna informació específica de cadascuna de les ciutats finalistes.

Segurament, a qualsevol d'estes ciutats hi viuen persones que pensen que encara hi ha moltes coses a millorar, i és que les hi ha, però precisament per això és necessari i pot ser útil afavorir projectes i pràctiques que procuren treballar amb esta voluntat de millora.

Des de la pàgina web de l'Ajuntament de Barcelona, podem accedir al portal Barcelona Accessible, un portal que pretén ser l'espai virtual de referència sobre accessibilitat i persones amb discapacitat a Barcelona. Accessibilitat dels carrers i del transport i també a l'educació, a la participació, al treball, a la formació, a la cultura, al lleure, als esports... Fer ciutat accessible és suprimir barreres físiques, comunicatives o mentals per facilitar la vida al seu espai. Una fita en constant revisió que a Barcelona ha tingut com a protagonista clau les persones amb discapacitat i les seves associacions. Una pretensió que beneficia tothom i que ha de ser incorporada a la forma de viure la nostra ciutat.

Una de les últimes notícies publicades a Barcelona Accessible és la incorporació d'un dispositiu al servei de teleassistència per a facilitar l'accés al servei a persones amb discapacitat auditiva o dificultats de parla, mitjançant una pantalla tàctil. També hi ha previst incorporar, més endavant, algun sistema d'icones o pictogrames adreçat a les persones amb dificultats de lectura.

Entre altres informacions disponibles a la web, ens ha semblat interessant fer una ullada a la publicació Barcelona, una ciutat per a tothom, on hi ha un recull històric de les accions que s'han anat duent a terme en matèria d'accessibilitat, des de l'any 1799, quan es va cedir provisionalment una part del Saló de Cent com a aula educativa per a infants sords, fins al moment actual.

També resulten interessants altres recursos disponibles, com la Consulta d'equipaments i serveis a partir d'una adreça concreta, on podem saber si els recursos disponibles són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda o si, per contra, "no disposen de dades d'accessibilitat". Un bon recurs informatiu que imaginem que a poc a poc anirà completant-se.

A l'Ajuntament d'Àvila, compten amb una Concejalía de Accesibilidad. Un dels materials a què podem accedir és la Guía de Recursos Accesibles de la Ciudad de Ávila, amb informació d'allotjaments, restaurants, monuments, espais culturals, transports i altres adreces d'interès.

Especialment interessant ens ha semblat la Guía de Atención al Cliente - Atención Inclusiva, amb nombroses pautes recomanables a tenir en compte de cara a garantir una atenció respectuosa amb les persones, integradora-inclusiva, i normalitzadora de l'entorn i de l'atenció als usuaris, recomanacions que caldria difondre i promoure, perquè sovint no s'apliquen per falta de sensibilitat o per pur desconeixement.

No hem sabut trobar informació referent a l'accessibilitat a les ciutats de Colònia (a Alemanya) i de Turku (a Finlàndia).

En canvi, sí que hem trobat alguna altra informació de poblacions més properes que també treballen per millorar l'accessibilitat a Catalunya i a l'Estat espanyol, com les que participen a l' Observatori Europeu de Ciutats i Pobles per a Tothom.

Fa goig veure que alguna població de les Terres de l'Ebre s'ha adherit al projecte: Amposta. És una llàstima saber que és l'única que ho ha fet, de moment.

Seria bo intentar averiguar quines mesures s'estan desenvolupant en este sentit, tant a Amposta, com a Tortosa o en altres poblacions de les Terres de l'Ebre.

Ciutats com Lleida, en canvi, fa molt més temps que estan sensibilitzades en este aspecte i poden servir per a aprendre'n.

Ens ha sorprès trobar l'oferta cartogràfica que proporciona, per exemple, entre la qual hi ha un Plànol de Mobilitat, on podem localitzar les places d'aparcament reservades per a persones amb mobilitat reduïda.

També dins de l'Observatori de Ciutats i Pobles per a Tothom, el proper 21 de març de 2011, se celebrarà a Reus l'Assemblea de poblacions i entitats que formen part d'este organisme, i hi haurà una conferència i exposicions que tractaran el tema de la vivenda: "Aquí és on vull viure: les persones amb discapacitat i l'habitatge".


Acabem avui amb un vídeo que ens han enviat des de la Federació Ecom: La accesibilidad en nuestras calles, on es posa de manifest que una de les principals necessitats que tenim ara per a promoure un entorn accessible és la formació i la sensibilització, tant dels polítics com dels arquitectes i els tècnics que dissenyen i han de condicionar l'entorn on vivim com del conjunt de la societat, entenent que viure en un entorn accessible és un projecte "per a tothom" que a tots ens convé i a tots ens pot beneficiar en tots els aspectes, mentre que viure en entorns no accessibles, en canvi, a més de ser perjudicial, és una discriminació que no podem acceptar.



"La accesibilidad en nuestras calles" - TVE2