dilluns, 1 de novembre del 2010

3es Jornades del Voluntariat i Fira de la Solidaritat a Tortosa

El divendres 29 i el dissabte 30 d'octubre de 2010 s'han celebrat a Tortosa les 3es Jornades del Voluntariat, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo, i la Fira de la Solidaritat, a la Plaça de l'Ajuntament, on hem participat diverses entitats sense ànim de lucre, associacions i ONG's, que treballem per la defensa de la igualtat social, la participació, la promoció del voluntariat i la defensa dels animals.

Les Jornades i la Fira estan organitzades per la Regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Tortosa i per l'entitat juvenil Obre't Ebre, i ACISI va col·laborar en la dinamització de les Jornades.

Enguany, l'objectiu principal de les Jornades del Voluntariat ha estat afavorir el coneixement mutu entre les entitats, de cara a poder compartir necessitats, recursos i projectes.

Des de la nostra associació, ASIFTE, valorem molt positivament la col·laboració que hem mantingut amb entitats com Creu Roja Joventut (amb la participació de joves voluntaris de Creu Roja en sortides, festes, colònies per als xiquets i joves); com AMITE, l'Associació de Minusvàlids de les Terres de l'Ebre, amb qui compartim local i reivindicacions socials, especialment per a la millora de l'accessibilitat al carrer i als espais públics, i amb qui també vam col·laborar en la realització dels Tallers de Noves Tecnologies; o com l'Associació del Parkinson, amb qui vam poder compartir serveis especialitzats de fisioterapeutes i assistència domiciliària.

AMITE, per la seua banda, ja fa un temps que manté relació amb l'Associació Viu lo Reiki, una entitat que promou l'ensenyament-aprenentatge de Reiki i el voluntariat, com a instrument de creixement personal i de manteniment de la salut, i un dia a la setmana es troben al Centre Cívic de Roquetes.

Precisament, a partir d'estes Jornades i de la Fira de la Solidaritat, Viu lo Reiki ens ha ofert també a ASIFTE la possibilitat de fer-nos una xerrada informativa per a conèixer què és el Reiki i assisitir a les sessions que fan amb AMITE al nostre local. El dia de l'Assemblea d'ASIFTE, el proper 27 de novembre, parlarem d'esta nova oportunitat de col·laboració i concretarem la data de la xerrada informativa.  

Altres entitats, com Obre't Ebre, Atzavara-Arrels, ACISI, dedicades a la integració social i la interculturalitat, o associacions de familiars i malalts com AFATE (Alzheimer), EMATE (Esclerosi Múltiple), l'Associació del Parkinson o la de persones afectades de Fibromiàlgia i Fatiga Crònica, van explicar també a les Jornades algunes de les activitats en les quals han participat conjuntament.

A les conclusions de les Jornades, van sorgir un parell de propostes amb esta voluntat d'aprofundir en el coneixement mutu i la col·laboració entre entitats. D'una banda, la creació d'una mena de portal a internet on poder trobar-nos totes les entitats i els projectes que fem, que facilités possibles col·laboracions, així com altres informacions o instruments d'interès (formatiu, activitats culturals i d'oci, notícies, enllaços, etcètera). I d'altra banda, la proposta de fer reunions o trobades periòdiques d'entitats, tres o quatre vegades a l'any, presencials, per tal d'afavorir el contacte directe entre les persones i la posada en comú de necessitats, recursos i projectes. 

Ens els pròxims dies, els organitzadors de les Jornades ens enviaran a totes les entitats un resum de la sessió, per a després recollir la valoració que en fem des de cada associació respecte a les propostes.


A la Fira de la Solidaritat, dissabte, cada entitat disposàvem d'una parada on podíem exposar materials, fulletons, fotografies... Al matí, van haver Conta-contes, i a la tarde, un Recital Solidari, amb les actuacions de: Els gaiters de l’Aguilot, 4+, Okers, David Espinós, Eba, Maleantes, Country Sheriffes, Josep M. Bonet i Els Bandolers del Delta. A més, hi havia jocs a la plaça i inflables per als més petits.

Cada entitat podíem organitzar alguna activitat paral·lela. Des d'ASIFTE vam estar torrant castanyes i venent-les a 1 €, amb la idea que fossen els mateixos joves de l'associació qui preparessen les castanyes en paperines i qui les donessen a les persones interessades.

La veritat és que vam xalar i tot!






A continuació, les entitats que vam participar a la Fira de la Solidaritat, amb enllaços a les pàgines web, o blogs, o de facebook:

ACISI, Associació per la Cooperació, la Inserció Social i la Interculturalitat

AFCISQM, Associació d'Afectats de Fibromiàlgia, Fatiga Crònica i Sensibilitat Química Múltiple de les Terres de l'Ebre

AFATE, Associació de Familiars i Malalts d'Alzheimer de les Terres de l'Ebre

AMITE, Associació de Minusvàlids de les Terres de l'Ebre

ARCA (i aquí), Associació per al Refugi i Cura dels Animals

ASIFTE (i blog), Associació de Suport i Intervenció Familiar de les Terres de l'Ebre  (Famílies amb infants i joves amb discapacitat)

ASPERGER, Associació Síndrome d'Asperger Terres de l'Ebre

Atzavara-Arrels (i blog), Associació per a la Cooperació entre Cultures i la Inserció de Persones amb risc d'Exclusió

Càritas Diocesana

Centre Ocupacional Verge de la Cinta

Creu Roja Joventut de Tortosa

Delegació de Missions del Bisbat de Tortosa

DELWENDE (ONG)

EMATE, Esclerosi Múltiple Associació de les Terres de l'Ebre

FRATER, Fraternitat Cristiana de Persones amb Discapacitat

Lliga Contra el Càncer Comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre

Mans Unides (ONG)

NEPAL-AKI, Associació per a l'ajuda dels nens i nenes del Nepal

OBRE'T EBRE

PARKINSON Terres de l'Ebre

PROGAT Tortosa

Terres de l'Ebre amb el Poble Saharaui (facebook)

Tot Món, comerç just i consum responsable

Amics i Amigues de la UNESCO Tortosa

UNICEF

Fundació VICENT FERRER

VIU LO REIKI