dijous, 18 de novembre del 2010

cara i creu de l'accessibilitat a les Terres de l'Ebre

El Parc Natural del Delta de l'Ebre ha obtingut el Premi d'accessibilitat en espais naturals protegits 2010, concedit per l'Obra Social de Caja Madrid, pel projecte “Millora de l’accessibilitat en els equipaments d’ús públic del Parc Natural del Delta de l’Ebre”.

El passat mes de maig, la comarca de la Terra Alta inaugurava un tram adaptat de 5 quilòmetres de Via Verda, entre Bot i la Fontcalda, una iniciativa pionera a l'Estat i referent de turisme accessible (...), amb paviment tàctil i bandes rugoses al terra que diferencien els encreuaments de les entrades a punts foscos (...),  paviments de pedra natural (que) indiquen que ens trobem en una àrea de descans (...), senyals per indicar la distància dels túnels i sis senyals més sobre els llocs d'interès que es poden visitar al llarg del passeig (que poden localitzar-se) mitjançant un relleu situat a la vorada (...), tres panells informatius amb llenguatge braile a les estacions de Bot, Prat de Comte i el santuari de la Fontcalda amb dades sobre el trajecte, les àrees de descans i els llocs d'interès, i tres panells més petits que indiquen la direcció just als accessos del tram de la Via Verda (...), i tres bicicletes adaptades, donades per l'entitat Sanitas, cedides a les empreses que es dediquen al lloguer de bicicletes. (Diari de Tarragona, 16/05/10)

Vos imagineu si també els carrers, les places, los espais públics i privats de l'entorn on vivim fossen accessibles?

De moment, hi ha molt per fer encara.

Fem una petita passejada pel barri de Ferreries, a Tortosa, per exemple?

Carrers de tota la vida, però també nous carrers, de recent construcció, inaccessibles per a persones amb mobilitat reduïda, amb cadires de rodes, amb cotxets de criatura, amb carrets de la compra, o amb dificultats per caminar...

I un exemple, o mal exemple claríssim, batalla que dura des de fa molts anys i que continua pendent de resoldre: l'accés a la piscina municipal, un accés impossible.


 (encreuament C. Migdia i C. Hernán Cortés, barri de Ferreries, Tortosa, novembre 2010)


 (encreuament C. Comerç i C. Migdia, barri de Ferreries, Tortosa, novembre 2010)



(C. Migdia, barri de Ferreries, Tortosa,  novembre 2010)


 (C. Migdia / C. Alberni, barri de Ferreries, Tortosa, novembre 2010)


(Rambla Catalunya, barri de Ferreries, Tortosa, novembre 2010) 


(C. Pompeu Fabra, barri de Ferreries, Tortosa, novembre 2010) 



(Piscina Municipal de Tortosa, Av. de l'Estadi, barri de Ferreries, Tortosa)


Quants anys fa que reclamem a l'Ajuntament de Tortosa que resolgue l'accés a la Piscina? Com pot ser que encara estiguem igual que fa tants anys?

Alguna cosa més haurem de fer.

Des d'ASIFTE, celebrem iniciatives com la del Parc Natural del Delta de l'Ebre, o la Via Verda de la Terra Alta i altres projectes que fan possible un entorn accessible per a tothom, i esperem que puguen servir per a sensibilitzar-nos més a tots, polítics i ciutadans, i animar-nos a continuar treballant.