diumenge, 31 de gener del 2010

Xerrada: "L'autodeterminació"

"L'autodeterminació"
A càrrec de: M. Dolors Sabater i Puig
Data: dimecres, 10 febrer 2010
Hora: 19 h
Lloc: Auditori Felip Pedrell, Tortosa

L'Escola Verge de la Cinta (Tortosa) i el Col·legi l'Àngel de l'entitat APASA (Amposta), conjuntament amb la Federació Apps, pro persones amb discapacitat intel·lectual, han organitzat per al proper dia 10 de febrer, a les 7 de la tarde, una xerrada per tractar "L'autodeterminació", la capacitat de decidir per un mateix, considerada com una dimensió bàsica en la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.

M. Dolors Sabater i Puig és pedagoga i té experiència en el camp de les persones amb discapacitat des de diferents vessants. Germana d'una persona amb discapacitat, membre de la comissió de germans a l'Associació ASPANIN, de Badalona, i formadora de famílies, ha impartit tallers per a mares i pares i tallers de germans. Ha treballat en un centre especial de profunds i de mestra d'Educació Especial per a la integració en una escola de primària i secundària. També ha fet de monitora de lleure, voluntària.

Pensem que pot ser molt interessant escoltar-la i vos animem a assistir a la xerrada.


De moment, plantegem algunes preguntes per anar-hi pensant...:

Des de l'experiència personal de cada família, com vivim la capacitat d'autodeterminació?

Com ho veiem les mares i els pares? Volem que els nostres fills i filles puguen decidir per ells mateixos en els diferents àmbits de la vida quotidiana? Pensem que poden fer-ho? Tenim alguna por, resistència o desconfiança? Sabem què volen, què els agrada, què els molesta...? Ho respectem? Intentem afavorir que ells mateixos puguen decidir, o decidim natros per ells?

En quines situacions de la vida quotidiana i de quina manera tenim en compte la seua voluntat i els seus interessos? Amb quines contradiccions ens trobem? Què passa quan no volen fer allò que natros voldríem que fessen o pensem que els convindria fer? Què passa quan fan o volen fer coses que a natros no ens semblen bé o que pensem que no haurien de fer? Com ens sentim? Com pensem que es senten ells?

Les persones amb discapacitat, com vivim la capacitat d'autodeterminació? De quina manera intentem expressar les nostres necessitats i interessos? Amb quines facilitats i dificultats ens trobem? Ens sentim compreses? Ens sentim prou respectades? Quan expressem allò que volem, quines reaccions tenen les persones que ens envolten? Com vivim el fet que altres persones prenguen decisions que ens afecten directament?

Enllaços d'interès:

A la web de la Federació Apps, trobem diversos documents en relació a autodeterminació, com algunes experiències fetes per grups d'autogestors (grups de persones amb discapacitat que posen de manifest necessitats i interessos en relació al treball, la vivenda, la família, les relacions personals...).

També a la Federació Ecom, hi ha un enllaç interessant dintre de l'àmbit d'actuació "vida independent": el Projecte Pilot d'Assistent Personal, iniciat l'any 2007, el qual ofereix a la persona discapacitada el suport d'un professional que pugue facilitar-li la realització de totes aquelles activitats que faria en absència de limitacions funcionals, sent la persona amb discapacitat qui decideix quan, com i en quines activitats (higiene personal, ajuda domèstica, acompanyament a la feina, als estudis, a activitats d'oci o altres) vol fer ús d'aquesta assistència.