dimecres, 27 de gener del 2010

Transport adaptat per als alumnes d'escolarització compartida

El dia 4 de gener de 2010, enmig de les vacances escolars de Nadal, vam rebre una carta certificada del Consell Comarcal del Baix Ebre anunciant la supressió del Servei de Transport Adaptat per als alumnes de Tortosa amb escolarització compartida, el servei de furgoneta que trasllada els xiquets des del centre d’educació especial Verge de la Cinta, on van al matí, fins als centres ordinaris, on van a la tarde.

La mateixa carta recordava que:

l’Associació va signar amb el Consell Comarcal, en data 24 d’octubre de 2007, un conveni de col·laboració per a la realització del transport adaptat dels menors que necessiten com a millor opció l’escolarització compartida entre dos centres, l’especial i l’ordinari.

Aquest conveni especificava que les despeses anirien a càrrec del Consell Comarcal i que la durada seria indefinida i prorrogable cada nou curs.

La carta informava que el Consell Comarcal no pot continuar prestant aquest servei, considerant que és a l'Ajuntament a qui correspon oferir aquest transport adaptat, per tractar-se de xiquets residents a Tortosa, si bé això ha estat així des del mateix moment en què es va signar el conveni l'any 2004.

I anunciava que a partir del dia 8 de gener de 2010, data en què es van reiniciar les classes, el Consell Comarcal deixaria de prestar el servei.

Efectivament, el dia 8 de gener, el servei de transport adaptat no va funcionar, deixant desatesos els alumnes que havien d’utilitzar la furgoneta per a ser traslladats del centre d’educació especial al col·legi del Temple i al Cinta Curto de Ferreries.

Des de l'Associació, vam considerar del tot inadequada la supressió del servei i la forma en què es va dur a terme per part del Consell Comarcal del Baix Ebre: perquè suposa un incompliment del Conveni que hi ha signat amb l’Associació; perquè es va comunicar enmig de les vacances escolars, amb el curs ja començat, de forma escrita i com un fet consumat; i perquè no es van tenir en compte les conseqüències que l’eliminació del servei podia tenir en l’escolarització dels alumnes amb necessitats educatives especials, en l’organització del seu procés educatiu i dels centres on estudien, ni va haver una preocupació per oferir el suport necessari o considerar altres possibles alternatives.

El mes d’octubre, el Consell Comarcal ja havia advertit la seua intenció de no continuar oferint el servei. Després d'una reunió en la qual la Presidenta de l’Associació va poder exposar la importància de mantenir el servei, vam poder continuar comptant amb el recolzament del Consell Comarcal.

En aquell moment, des del Consell Comarcal van dir que farien una reunió amb Serveis Socials de l’Ajuntament de Tortosa per tal de buscar possibles solucions, però la reunió no es va produir.

Al desembre, hi havia tres alumnes que feien ús del servei. A partir del mes de gener, un altre alumne, per a qui també s’havia planificat una escolarització compartida de matins i tardes, també havia d'incorporar-se al servei. De manera que són quatre els alumnes que es troben en aquesta situació.

Tots els alumnes tenen dret a un transport escolar gratuït. Els alumnes amb una escolarització compartida haurien de poder tenir aquest mateix dret al migdia, quan han de traslladar-se d'una escola a una altra, també quan els dos centres són a la mateixa localitat, sobre tot tenint en compte que el centre d'educació especial està ubicat als afores del municipi, a tocar d'un polígon industrial. Però Ensenyament no contempla aquest dret, i és per això que des de l'Associació es va buscar el suport de les institucions per a poder donar resposta a aquesta necessitat. El Conveni signat amb el Consell Comarcal del Baix Ebre havia servit per a oferir aquest servei durant els últims anys.

L'opció que siguem les mateixes famílies qui féssem els desplaçaments amb vehicles particulars considerem que no és una solució adequada. En alguns casos, és inviable, perquè les famílies no tenen possibilitat de fer el desplaçament i haurien de posar-se d’acord amb alguna altra família per a que se’n fes càrrec, i pensem que no és raonable que l’assistència a escola d’un alumne hagi de dependre de la disponibilitat d’una altra família.

Una altra opció seria que les famílies assumíssim la despesa que comporta aquest servei adaptat, però pensem que aquest servei ha de ser responsabilitat de les administracions, i de fet fins ara havíem pogut comptar-hi gràcies a la sensibilitat que havia demostrat el Consell Comarcal.

Des del Centre d’Educació Especial es va plantejar també l’opció de modificar l’escolarització compartida i fer-la per dies sencers, en lloc de fer-la als matins al centre especial i a les tardes als centres ordinaris. Ja hi ha alumnes que estan escolaritzats per dies sencers i que no fan el trasllat d’un centre a l’altre al migdia, però l’organització del curs escolar dels alumnes que s’acullen a aquest servei de transport adaptat ha estat planificada per a fer-la tal com s’està fent, en funció de les àrees que treballen a cada centre al matí i a la tarda i en funció dels recursos especialitzats que té assignat cada alumne per a atendre les seves necessitats educatives especials, recursos materials i també humans (mestres d’educació especial, vetlladores, fisioterapeutes i logopedes). Haver de modificar tota aquesta coordinació enmig del curs escolar suposaria un trasbals, tant per als alumnes com per a les famílies i els professionals, i considerem que no és ni convenient ni acceptable.

Des d'ASIFTE, vam fer un escrit adreçat al Consell Comarcal, a l'Ajuntament i a la Conselleria d'Educació per a informar d'aquesta situació i reclamar el restabliment del servei de transport.

Vam sol·licitar una entrevista amb el gerent del Consell Comarcal.

Vam demanar suport a l'Ajuntament i també als diferents centres escolars on van els nostres fills.

Des de Serveis Socials de l'Ajuntament i des de l'Alcaldia, de seguida es van mostrar predisposats a trobar una solució al problema.

Les directores dels tres centres educatius van manifestar per escrit la conveniència de mantenir el servei per tal de donar continïtat al projecte educatiu dels alumnes.

També des de l'EAP (Equip d'Assessorament Psicopedagògic) van plantejar aquesta necessitat al Consell Comarcal.

Vam demanar assessorament a la Federació Ecom, i ens van informar que segons la Llei de règim local, el servei de transport adaptat a les capitals de comarca correspon als ajuntaments.

Amb tot això, a la reunió entre ASIFTE i el gerent del Consell Comarcal, vam arribar al següent acord:

El Consell Comarcal està disposat a continuar cedint la furgoneta adaptada i les despeses del vehicle, amb el compromís d'ASIFTE de buscar en un breu marge de temps el recolzament de l'Ajuntament per a assumir la despesa del conductor i arribar a un acord per a modificar el conveni.

Vam reclamar que es restablís d'immediat el servei, amb aquest compromís de trobar una opció alternativa en pocs dies, i efectivament el servei es va restablir la setmana següent.

Ja hem sol·licitat la col·laboració de l'Ajuntament. De moment, estem a l'espera de noves notícies.

El servei funciona, però provisionalment. Confiem poder resoldre-ho aviat, definitivament.